





## **Draft Programme**

## "2019 ATRC OTT Dialogue"

## 19 August 2019 at Anantara Riverside Bangkok Resort, Bangkok, Thailand

Time	Agenda	Speakers
08.30-09.00	Registration	
(30 minutes)		
09.00-09.05	Opening Remarks	General Sukit
(5 minutes)		Khamasundara,
		Commissioner, Acting
		Chairman of the National
		Broadcasting and
		Telecommunications
		Commission (NBTC),
		Thailand
09.05-09.15	Keynote Speech: Overview of OTT Ecosystem	Mr. Takorn Tantasith,
(10 minutes)		Secretary-General of the
		NBTC
09.15-09.45	Report: 2019 Industry-Led ASEAN Multi-Stakeholder	USABC
(30 minutes)	Dialogue in Singapore	
09.45-10.00	Group Photo & Coffee Break	
(15 minutes)		
10.00-11.00	Session 1: OTT Business Enhancement (Telecommunication	s and Broadcasting)
(60 minutes)		
	1.1 Level-Playing-field: Network providers VS. Traditional	
	providers VS. OTTs	Asia Video Industry
	- Registration / Licensing	Association (AVIA)
	- Current trends and cases	
	- Online Curated Content (OCC) services	
	1.2 Industry promotion and collaboration between	TBC
	stakeholders :	
	<u>Telecommunications</u>	
	- Revenue sharing/ Co-petition	
	- Challenges	
	Broadcasting	
	- Co-productions of ASEAN content	
	- Challenges	
	Session conclusion	Τ .
	Scope:	Moderator:
	- Moderator to explain the definition, classification and	Jackkit Sangkittiwan,
	scope of OTT services used in this ATRC OTT Dialogue	TIME Consulting Co., Ltd.
	- Speakers to discuss the current trends and cases on how	
	to level the playing-field between network	
	providers/traditional providers and OTT providers through	

11.00-12.00	different approaches; for example, registration and licensing - Speakers to discuss how to promote the collaboration between stakeholders in the industry as well as their challenges; for example, revenue sharing/ co-petition in telecommunications industry and co-production of ASEAN contents in the broadcasting industry  Session 2: Consumer Protection	
(60 minutes)		
	2.1 Data privacy/ GDPR	Wanawit Ahkuputra (TBC) Senior Advisor, Ministry of Digital Economy and Society
	2.2 User Generated Content (UGC)	MCMC (TBC)
	2.3 Platform providers' accountability	Line/Google/YouTube (TBC)
	Session conclusion	
	Scope: - Speakers to discuss two main aspects of consumer protection which are data privacy and digital content On data privacy, the use of General Data Protection Regulation (GDPR) will be elaborated and used as an example On digital content, Speakers will focus on User Generated Content (UGC) content as well as the accountability of platform providers to prevent and/or solve the issues of inappropriate contents such as social media bullying and fake news.	Moderator: Jackkit Sangkittiwan, TIME Consulting Co., Ltd.
12.00 - 13.30	Lunch	
(1.30 hours)		
13.30-14.30 (60 minutes)	Session 3: Economic contribution/impact	
	3.1 Benefits of OTTs and industry overview	ТВС
	3.2 Digital service charges and/or fees and other measures	<ul> <li>Representative from Excise</li> <li>Department</li> <li>Representative from Bank</li> <li>of Thailand</li> <li>Representative from</li> <li>Singapore or Indonesia</li> </ul>
	Session conclusion	
	Scope:  - Moderator provides benefits of OTTs and industry overview on economic perspective.  - Speakers discuss on the sustainability of the ecosystem, focusing on the possibility of revenue collection through digital service charges and/or fees and other measures (if any).	Moderator: Jackkit Sangkittiwan, TIME Consulting Co., Ltd.

14.30-15.30	Session 4: Wrap-up for ASEAN Collective Framework/ Harmonization		
(60 minutes)			
	4.1 Registration / Licensing	Moderator:	
	4.2 Industry promotion and collaboration	Jackkit Sangkittiwan,	
	4.3 Self-regulation	TIME Consulting Co., Ltd.	
	4.4 Digital service charges and/or fees		
	Scope:  - Moderator to wrap-up previous sessions by connecting different issues; in particular, t issues on registration /licensing, industry promotion and collaboration, self-regulation, a digital service charges and/or fees.  - Moderator to lead the discussion on the proposal for an ASEAN Collective Framework harmonization initiative.		
15.30-15.45 (15 minutes)	Coffee Break		
15.45-16.30 (45 minutes)	Wrap-up (For ASEAN Regulators only)		
	Summary of Discussion		
	Conclusion of draft ASEAN Framework		
16.30	Closing		

-----